Τσιάκα Θάλεια

qode interactive strata

Διδακτικό Προσωπικό (Εξωτερικοί Συνεργάτες)

Εξωτερικός Συνεργάτης

Ηλεκτρονική Αλληλογραφία

tsiakath@uniwa.gr

Η Δρ. Τσιάκα Θάλεια είναι εκλεγμένος μέλος ΔΕΠ (Επίκουρη Καθηγήτρια) του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Επίσης, έχει υπάρξει Μεταδιδακτορική συνεργάτις του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του ΠΑΔΑ (2019-2023) και του Ινστιτούτου Χημικής Βιολογίας (ΙΧΒ) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) (2019-2023).

Είναι Διδάκτωρ Χημείας (2019) στον τομέα Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας. Η διδακτορική της διατριβή με τίτλο «Development and validation of LC-MS and NMR methods for the qualitative and quantitative determination of carotenoids in foods and byproducts» εκπονήθηκε στο ΙΧΒ του ΕΙΕ σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ). Είναι πτυχιούχος της Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ (2008) με τίτλο πτυχιακής εργασίας «Φθορισμομετρικός προσδιορισμός φολικού οξέος», ενώ απέκτησε τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών (2012) με ειδίκευση «Χημική Ανάλυση-Έλεγχος Ποιότητας» στο ΕΚΠΑ με αντικείμενο διπλωματικής εργασίας την «Ανάπτυξη χημειοφωταυγιομετρικής μεθόδου για την εκτίμηση του αριθμού υπεροξειδίων εδώδιμων ελαίων».

Οι κύριοι άξονες του επιστημονικού της έργου περιλαμβάνουν τα εξής επιστημονικά πεδία/δραστηριότητες:

(α) Επιστήμες τροφίμων και βιοανάλυσης, εστιάζοντας στην ανάπτυξη και επικύρωση μεθοδολογιών υγρής-χρωματογραφίας-φασματομετρίας μάζας (LC-MS) με εφαρμογή σε μη στοχευμένες (untargeted) και στοχευμένες (targeted) αναλύσεις σε (α) τρόφιμα/παραπροϊόντα τροφίμων με σκοπό την αξιολόγηση του φυτοχημικού τους προφίλ και των παραγόντων που το επηρεάζουν (διαφορετικές μέθοδοι επεξεργασίας, συνθήκες αποθήκευσης, κτλ.) και (β) σε βιολογικά υγρά με σκοπό της μελέτη της επίδρασης διατροφικών παραγόντων στο ανθρώπινο εντερικό μικροβίωμα και στην υγεία.

(β) Επεξεργασία, ανάλυση και ερμηνεία πειραματικών δεδομένων (post-data analysis) με χρήση εξειδικευμένων λογισμικών/στατιστικών εργαλείων (Μinitab, Xcalibur, Analyst, OS Sciex, Metaboanalyst, MS-Dial κά.).

(γ) Βελτιστοποίηση ‘’πράσινων’’ τεχνικών εκχύλισης με υψηλές ενέργειες (υπέρηχοι-UAE, μικροκύματα-ΜΑΕ) για την ανάκτηση φυτικών εκχυλισμάτων με χρήση μοντέλων πειραματικού σχεδιασμού (DOE). Χρήση ‘’πράσινων’’ καινοτόμων διαλυτών (φυσικοί βαθέως ευτηκτικοί διαλύτες, NADES).

Από το 2020 έως το 2021 έχει εργαστεί ως ακαδημαϊκή υπότροφος στη διδασκαλία των εργαστηρίων ‘Χημική Σύσταση και Ποιότητα Τροφίμων’, ‘Ενόργανη Ανάλυση Τροφίμων’ και ‘Βιοχημεία’, ενώ την περίοδο 2022-2023 έχει διδάξει ως διδακτικό προσωπικό ΕΣΠΑ τα προπτυχιακά μαθήματα ‘Διαχείριση και Αξιοποίηση Παραπροϊόντων Βιομηχανιών Τροφίμων’ και ‘Μεθοδολογία Έρευνας-Ορολογία’. Παράλληλα, από το 2022 διδάσκει στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Καινοτομία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων – Food Innovation, Quality and Safety» του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ). Από το 2013 έως και σήμερα, η Δρ. Τσιάκα έχει συμμετάσχει σε 8 εθνικά χρηματοδοτούμενα προγράμματα. Το 2008, εκτέλεσε την πρακτική της άσκηση ως αναλύτρια στο Τμήμα Αλκοολούχων Ποτών, Οινοπνεύματος και Μελιού στο Γενικό Χημείο του Κράτους.

Έχει δημοσιεύσει ως συγγραφέας ή συσυγγραφέας 35 πρωτότυπα επιστημονικά άρθρα σε διεθνή περιοδικά υψηλής απήχησης με κριτές και κεφάλαια σε επιστημονικούς τόμους, ενώ αποτελέσματα των ερευνητικών της εργασιών έχουν παρουσιαστεί προφορικά ή σε ανακοινώσεις (poster) σε περισσότερα από 25 διεθνή επιστημονικά συνέδρια.