Χημική και Μικροβιολογική Ασφάλεια Τροφίμων

Κωδικός Μαθήματος:

Β2

Εξάμηνο:

Β' Εξάμηνο

Μονάδες ECTS:

6


 

Β2. Χημική και Μικροβιολογική Ασφάλεια Τροφίμων

Ο στόχος αυτής της θεματικής ενότητας διαλέξεων έχει ως στόχο να φέρει σε επαφή τους μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες με μία σειρά θεμάτων που αφορούν τους χημικούς και μικροβιολογικούς κινδύνους που απειλούν την Ασφάλεια των Τροφίμων, με τις μεθοδολογίες ανίχνευσής τους καθώς και με το ισχύον Ενωσιακό και Εθνικό νομικό καθεστώς που τις πλαισιώνει. Γίνεται εκτενής αναφορά σε περιπτώσεις νοθείας τροφίμων καθώς και στις μεθοδολογίες ανίχνευσής τους. Ειδική μνεία γίνεται στους χημικούς περιβαλλοντικούς επιμολυντές όπως οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, οι διοξίνες καθώς και βαρέα μέταλλα. Έμφαση δίνεται στις τεχνικές ανάλυσης και στο νομοθετικό πλαίσιο των εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στα φυτικά προϊόντα καθώς και στην ανίχνευση μυκοτοξινών και αλλεργιογόνων ενώσεων στα τρόφιμα. Τα μάθημα περιλαμβάνει επίσης την μελέτη περιπτώσεων παρουσίας βιοτοξινών σε τρόφιμα καθώς και φαινόμενα μετανάστευσης ενώσεων από υλικά  σε επαφή με τρόφιμα σε συνδυασμό με σύγχρονες τεχνικές ανίχνευσής τους. Στην ύλη περιλαμβάνεται η μεθοδολογική προσέγγιση χρήσης των προσθέτων με βάση την ισχύουσα νομοθεσία ώστε να μην αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια των τροφίμων. Επιπρόσθετα αναλύεται με παραδείγματα η διαχείριση διατροφικών κρίσεων.