Ανάλυση Τροφίμων

Κωδικός Μαθήματος:

Α4

Εξάμηνο:

Α' Εξάμηνο

Μονάδες ECTS:

6


 

Α4. Ανάλυση Τροφίμων

Αντικείμενο του μαθήματος Ανάλυση Τροφίμων είναι η εξοικείωση των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών σε θεωρητικό επίπεδο με τις σύγχρονες τεχνικές ενόργανης ανάλυσης τροφίμων. Συγκεκριμένα οι φοιτητές θα πρέπει να εκπαιδευτούν σε σύγχρονες τεχνικές ενόργανης ανάλυσης τροφίμων, στις βασικές αρχές λειτουργίας των αναλυτικών μεθόδων που θα χρησιμοποιήσουν,  σε εφαρμογές των μεθόδων ανάλυσης για τον ποιοτικό και ποσοτικό προσδιορισμό συστάσεως δειγμάτων τροφίμων και ταυτοποίησης μοριακών ουσιών, καθώς και στα χαρακτηριστικά και χρήσεις των συνηθέστερων οργάνων.

Πιο συγκεκριμένα το μάθημα μελετά διάφορες στατιστικές μεθόδους και τη χρήση τους στη διαχείριση εργαστηρίου, τα σφάλματα και τη χρήση τους στην εξέταση αναλυτικών αποτελεσμάτων, τον στατιστικό έλεγχο ποιότητας και τη χημειομετρία. Περιλαμβάνει τη µελέτη τεχνικών Ενόργανης Χημικής Ανάλυσης, όπως της Φασματοφωτομετρίας ορατού-υπεριώδους, της φασματοσκοπίας υπερύθρου και Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού, της Φθορισμομετρίας, της Φασματομετρίας Μάζας και άλλων (Θεωρία, οργανολογία και εφαρμογές στην ανάλυση τροφίμων και στη μελέτη αντιδράσεων και διεργασιών στα τρόφιμα). Περιλαμβάνει επίσης τη µελέτη Ειδικών μεθόδων Ενόργανης Χημικής Ανάλυσης όπως χρωματογραφικές μεθόδους (υγρή και αέρια χρωματογραφία),  και τις εφαρμογές τους σε διάφορους τομείς των τροφίμων.