Ζόγκζας Νικόλαος

qode interactive strata

Διδακτικό Προσωπικό (ΔΕΠ)

Ομότιμος Καθηγητής ΠΑΔΑ

Ηλεκτρονική Αλληλογραφία

nzogzas@uniwa.gr

Ο Νικόλαος Π. Ζόγκζας είναι ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων της σχολής Επιστημών Τροφίμων του ΠΑ.Δ.Α., στο γνωστικό αντικείμενο «Μηχανική Τροφίμων». Είναι απόφοιτος της ανώτατης Σχολής Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π., κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών M.Sc. στην Τεχνολογία Τροφίμων με κατεύθυνση «Μηχανική και Επεξεργασία Τροφίμων» του Πανεπιστημίου του Reading της Μ. Βρετανίας και Διδάκτωρ Μηχανικός του Ε.Μ.Π. στον τομέα «Ανάλυση, Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Διεργασιών και Συστημάτων» του τμήματος Χημικών Μηχανικών, με τίτλο διδακτορικής διατριβής «Διάχυση Υγρασίας σε Τρόφιμα».
Διαθέτει πλούσια επαγγελματική, ερευνητική και διδακτική εμπειρία (άνω των 40 ετών) στο ευρύτερο πεδίο της Μηχανικής & Επεξεργασίας Τροφίμων, έχοντας δημοσιεύσει 13 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, 15 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια με σύστημα κριτών και 2 εργασίες σε ελληνικά επιστημονικά συνέδρια, ενώ έχει λάβει έως σήμερα 1135 ετεροαναφορές στο ανωτέρω δημοσιευμένο έργο (www.scopus.com). Επίσης, έχει συμμετάσχει στις επιστημονικές επιτροπές δύο διεθνών συνεδρίων και είναι κριτής σε δύο διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει συγγράψει 3 ερευνητικές μονογραφίες, 4 τεύχη θεωρητικών και εργαστηριακών σημειώσεων, ένα κεφάλαιο σε διεθνή συλλογικό τόμο και ένα ελληνικό επιστημονικό σύγγραμμα στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο. Ακόμη, έχει συμμετάσχει σε 12 ερευνητικά προγράμματα στα 2 εξ’ αυτών ως συντονιστής, έχει διδάξει σε τρία μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, ενώ έχει καθοδηγήσει άνω των 30 προπτυχιακών εργασιών, 4 Master Projects και 1 διδακτορική διατριβή. Διαθέτει επίσης σημαντική διοικητική εμπειρία ως, διευθυντής τομέα, πρόεδρος του τμήματος, αναπληρωτής κοσμήτορας της σχολής, πρόεδρος της ομάδας εσωτερικής αξιολόγησης (ΟΜΕΑ) και μέλος της συντονιστικής επιτροπής του ΜΠΣ του τμήματος.
Οι τομείς ερευνητικού ενδιαφέροντος στους οποίους δραστηριοποιείται είναι, «Μελέτη και Προσδιορισμός Θερμοφυσικών, Μηχανικών, Ρεολογικών και Φυσικοχημικών Ιδιοτήτων Τροφίμων», «Ανάλυση, Σχεδιασμός και Αριστοποίηση Διεργασιών και Συστημάτων στη Βιομηχανία Τροφίμων» και «Σχεδιασμός Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου και Καταγραφής Δεδομένων».