Επίκουρη Καθηγήτρια ΠΑΔΑ
egogou@uniwa.gr
210 538 5518 (Γραφείο) 210 538 5511 (Εργαστήριο επιστήμης και τεχνολογίας φρούτων και λαχανικών)
Η Δρ. Ελένη Γώγου είναι Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ (2003) και έχει λάβει διδακτορικό από το Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (2010). Έχει υπηρετήσει ως Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής, της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με γνωστικό αντικείμενο στην «Επεξεργασία και Συντήρηση Τροφίμων» (Μάϊος 2021-Ιανουάριος 2023). Από τον Ιανουάριο 2024 είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, της Σχολής Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με γνωστικό αντικείμενο στην «Μηχανική διεργασιών τροφίμων και επεξεργασία/συντήρηση φρούτων και λαχανικών».
Έχει συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά και ελληνικά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα (20 ερευνητικά έργα) στα επιστημονικά πεδία της ανάπτυξης καινοτόμων μεθόδων επεξεργασίας τροφίμων για την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής τροφίμων. Έχει ερευνητική εμπειρία στην ανάπτυξη εργαλείων ελέγχου και επαλήθευσης της αποτελεσματικότητας μεθόδων επεξεργασίας τροφίμων. Η έρευνά της σε πεδία επεξεργασίας και συντήρησης τροφίμων εστιάζει στην ανάπτυξη καινοτόμων, μη θερμικών μεθόδων επεξεργασίας τροφίμων όπως η υπερυψηλή πίεση. Έχει πολυετή έρευνα στη μελέτη εργαλείων έξυπνης συσκευασίας (χρονοθερμοκρασιακοί ολοκληρωτές) και την ανάπτυξη μαθηματικών μοντέλων προσδιορισμού της ποιότητας και της εναπομένουσας διάρκειας ζωής τροφίμων σε διάφορα στάδια της ψυκτικής αλυσίδας. Τα τελευταία χρόνια έχει εργαστεί εντατικά τόσο σε ερευνητικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο (με την ίδρυση start-up εταιρείας) στην ανάπτυξη μεθόδων ανάκτησης βιοδραστικών συστατικών από αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά αλλά και από υποπροϊόντα που προκύπτουν από την επεξεργασία τροφίμων. Στα πλαίσια συνεργατικών ερευνητικών προγραμμάτων και συνεργασιών με βιομηχανίες τροφίμων έχει εμπειρία στη χρήση βιοδραστικών συστατικών σε προϊόντα τροφίμων για την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής και τη μείωση/αντικατάσταση συνθετικών συντηρητικών.
Έχει δημοσιευμένο έργο σε επιστημονικά άρθρα με κρίση (15), κεφάλαια βιβλίων (5) και πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων (37) (SCOPUS: 634 citations, h-index: 11, Ιανουάριος 2024). Είναι μέλος της επιτροπής «Science Dissemination & Communication Standing Committee» του European Federation of Food Science and Technology (EFFoST) και της «Συμμαχίας για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων» στην Ελλάδα.