Αναπληρωτής Καθηγητής ΓΠΑ
nchorian@aua.gr
Ο Αν. Καθ. Νίκος Χωριανόπουλος αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2002. Στη συνέχεια πραγματοποίησε τη διδακτορική του διατριβή στη Μικροβιολογία Τροφίμων στο Γενικό Τμήμα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (2003-2007). Εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στα εργαστήρια των Καθ. Γ.-Ι. Νυχά (ΕΜΒΤ, ΓΠΑ) και Καθ. Ι. Σοφού (Center for Meat Safety and Quality Food Safety Cluster, Animal Sciences Dept, Colorado State University, USA). Εργάστηκε για δώδεκα περίπου χρόνια (2011-2022) ως Ερευνητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού-ΔΗΜΗΤΡΑ (πρώην ΕΘΙΑΓΕ). Το Μάιο του 2022 εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο γνωστικό αντικείμενο ‘Μικροβιολογία Τροφίμων & Αναδυόμενες Τεχνολογίες Επεξεργασίας Τροφίμων’. Έχει εργαστεί σε περισσότερα από πενήντα (50) ερευνητικά προγράμματα σε δώδεκα (12) από αυτά ως Συντονιστής/Επιστημονικός Υπεύθυνος. Το ερευνητικό του έργο εστιάζεται στη μικροβιολογία και ασφάλεια των τροφίμων, στη χρήση φυσικών αντιμικροβιακών παραγόντων και σύγχρονων τεχνολογιών στη συντήρηση των τροφίμων, στα προβιοτικά τρόφιμα, στην καταπολέμηση βιο-υμενίων στη βιομηχανία τροφίμων, στη ζύμωση ελιάς, στη χρήση σύγχρονων μεθόδων ανάλυσης στη Μικροβιολογία Τροφίμων, στις Blockchain τεχνολογίες, IoT, κλπ. Έχει δημοσιεύσει εξήντα επτά (67) επιστημονικά άρθρα σε περιοδικά του SCI με Impact Factor – IF (ΣIF: 306.391, IF/δημοσίευση: 4.573, h-index: 29, Scopus: https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=8931822000, με 3074 ετεροαναφορές,), δύο (2) επιστημονικά άρθρα σε περιοδικά εκτός SCI (Google Scholar Citation Index database), τέσσερα κεφάλαια σε βιβλία (4), εκατόν σαρανταπέντε (145) παρουσιάσεις σε διεθνή και εθνικά συνέδρια, τριανταοχτώ (38) παρουσιάσεις σε εθνικά συνέδρια και επτά (7) άλλες δημοσιεύσεις.
Αντιπροσωπευτικές επιστημονικές δημοσιεύσεις:
- Chorianopoulos N. G., Giaouris E. D., Skandamis P. N., Haroutounian S. A., and Nychas G.-J. E. (2008). Disinfectant test against monoculture and mixed-culture biofilms composed of technological, spoilage and pathogenic bacteria: bactericidal effect of essential oil and hydrosol of Satureja thymbra and comparison with standard acid-base sanitizers. Journal of Applied Microbiology, 104, 1586-1596.
- Chorianopoulos N. G., Giaouris E. D., Kourkoutas Y., and Nychas G.-J. E. (2010). Early stages of biofilm development by Salmonella Enteritidis on stainless steel are inhibited by the cell-free culture supernatant of Hafnia alvei. Applied and Environmental Microbiology, 76, 2018-2022.
- Chorianopoulos N. G., Tsoukleris D. S., Panagou E. Z., Falaras P., and Nychas G.-J. E. (2011). Use of titanium dioxide (TiO2) photocatalysts as alternative means for Listeria monocytogenes biofilm disinfection in food processing. Food Microbiology, 28, 164-170.
- Argyri, A. A., Papadopoulou, O.S., Nisiotou, A., Tassou, C., Chorianopoulos, N. (2018). Effect of high pressure processing on survival of Salmonella Enteritidis and shelf-life of chicken fillets. Food Microbiology, 70, 55-64.
- Papadopoulou, O.S., Argyri, A. A., Varzakis, E., Tassou, C., Chorianopoulos, N. (2018). Greek functional Feta cheese: Enhancing quality and safety using a Lactobacillus plantarum strain with probiotic potential. Food Microbiology 74, 21-33.
- Pavli, F., Argyri, A. A., Nychas, G.-J.E., Tassou, C., Chorianopoulos, N. (2018). Use of Fourier transform infrared spectroscopy for monitoring the shelf life of ham slices packed with probiotic supplemented edible films after treatment with high pressure processing. Food Research International 106, 1061-1068.
- Pavli, F. G., Argyri, A. A., Skandamis, P., Nychas, G-J.E., Tassou C. C. and Chorianopoulos, N. G. (2019). Antimicrobial activity of oregano essential oil incorporated in sodium alginate edible films: Control of Listeria monocytogenes and spoilage in ham slices treated with High Pressure Processing. Materials, 12(22), 3726.
- Papadopoulou, O.S., Iliopoulos, V., Mallouchos, A., Panagou, E.Z., Chorianopoulos, N., Tassou, C., Nychas, G.-J.E. (2020). Spoilage potential of pseudomonas ( fragi, P. putida) and LAB (Leuconostoc mesenteroides, Lactobacillus sakei) strains and their volatilome profile during storage of sterile pork meat using GC/MS and data analytics. Foods, 9(5), 633.
- Dourou, D., Grounta, A., Argyri, A.A., Froutis, G., Tsakanikas, P., Nychas, G.-J.E., Chorianopoulos, N.G. and Tassou C.C. (2021). Rapid Microbial Quality Assessment of Chicken Liver Inoculated or Not With Salmonella Using FTIR Spectroscopy and Machine Learning. Frontiers in Microbiology, 11, 623788.
- Papadopoulou, O., Argyri, A.A., Kounani, V., Tassou C.C. and Chorianopoulos, N.G. (2021). Use of Fourier transform infrared spectroscopy for monitoring the shelf life and safety of yogurts supplemented with a Lactobacillus plantarum strain with probiotic potential. Frontiers in Microbiology, 12, 678356.