Λουγκοβόης Βλαδίμηρος, Κάβουρας Διονύσιος, Μπάρτζης Βασίλειος
Β5. Στατιστικές μεθοδολογίες για την Ποιοτική και Οργανοληπτική Αξιολόγηση Τροφίμων
Το αντικείμενο του μαθήματος αφορά την Ποιοτική και Οργανοληπτική Αξιολόγηση Τροφίμων με τη χρήση στατιστικών εργαλείων. Εισάγονται οι έννοιες της αισθητηριακής αξιολόγησης των τροφίμων, καθώς και των κανόνων ορθής πρακτικής που πρέπει να ακολουθούνται για τον οργανοληπτικό έλεγχό τους. Επίσης περιγράφονται οι ανθρώπινες αισθήσεις ως αναλυτικό εργαλείο οργανοληπτικής αξιολόγησης, όπως και οι διαφορετικές μεθοδολογίες αυτής (π.χ. περιγραφικές, δυναμικές, προτίμησης – αποδοχής). Στη συνέχεια γίνεται αναφορά και σχολιασμός της αναγκαιότητας της ποιοτικής και οργανοληπτικής αξιολόγησης των τροφίμων, ώστε να εξάγονται συμπεράσματα σε σχέση με την αυθεντικότητα, τη διατηρησιμότητα, τη διατροφική αξία, την αποδοχή των καταναλωτών, κλπ., με συγκριτική μελέτη δημοσιευμένων επιστημονικών μελετών. Η επίτευξη της αξιολόγησης αυτής υλοποιείται με την χρήση στατιστικών μεθόδων (έλεγχος διασπορών, μη παραμετρικές δοκιμασίες, παλινδρόμηση – συσχέτιση, διακριτική ανάλυση, κλπ.) οι οποίες επιτυγχάνουν μετά από κατάλληλη επεξεργασία των αποτελεσμάτων της έρευνας να οδηγήσουν στην εξαγωγή πλήθους συμπερασμάτων, όπως συσχέτιση παραμέτρων ποιότητας, διακριτική ανάλυση τροφίμων, μοντέλα πρόβλεψης διατηρησιμότητας, κλπ.