Διαχείριση Ποιότητας Τροφίμων

Κωδικός Μαθήματος:

Α5

Εξάμηνο:

Α' Εξάμηνο

Μονάδες ECTS:

6


 

Α5. Διαχείριση Ποιότητας Τροφίμων

Το αντικείμενο του μαθήματος «Διαχείριση Ποιότητας Τροφίμων» είναι η εισαγωγή των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών στις βασικές έννοιες της διαχείρισης της ποιότητας τροφίμων και η εξοικείωση τους με βασικά προαπαιτούμενα για την εφαρμογή ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης της ασφάλειας και ποιότητας των τροφίμων. Αρχικά εισάγονται η έννοια της ποιότητας και της διαχείρισης της σε ολιστικό επίπεδο ενώ ακολουθεί η εισαγωγή στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι φοιτητές εξοικειώνονται με τις βασικές νομοθετικές προαπαιτούμενες αρχές και τα προγράμματα της Υγιεινής και Ασφάλειας τροφίμων μέσω εστίασης σε εξειδικευμένες απαιτήσεις για της νομοθεσίας για την Ορθή Βιομηχανική και Υγιεινή πρακτική όπως η κατασκευαστική πρακτική για τις μονάδες παραγωγής τροφίμων, ο καθαρισμός και η απολύμανση και η χρήση του νερού. Βασικά κομμάτια του Ποιοτικού ελέγχου εισάγονται μέσω μεθόδων εκτίμησης της ποιότητας αλλά και μεθόδων δειγματοληψίας και στατιστικών εργαλείων για τον έλεγχο και τη διαχείριση της ποιότητας.