
Καθηγητής ΕΚΠΑ
harpro@chem.uoa.gr
Ο Κος Χαράλαμπος Προεστός έχει Πτυχίο Χημείας, από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ελλάδα και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού (MSc) στην Επιστήμη Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Reading, Ηνωμένο Βασίλειο. Απέκτησε το διδακτορικό του στη Χημεία Τροφίμων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ), στην Ελλάδα, όπου συνέχισε μεταδιδακτορική έρευνα σχετικά με τις φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες σε προγράμματα από την ΕΕ και την Ελλάδα. Μετά από περαιτέρω μετεκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Wageningen (Ολλανδίας), εργάστηκε ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο ΓΠΑ και στον ιδιωτικό τομέα στην εταιρεία AGRIPAN SA σε συστήματα επεξεργασίας νερού. Εργάστηκε ως Χημικός στον Εθνικό Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ως ελεγκτής σε επιχειρήσεις τροφίμων και ήταν υπεύθυνος του Χημικού εργαστηρίου του ΕΦΕΤ στην Αθήνα που είναι διαπιστευμένο με ISO 17025. Σήμερα είναι Καθηγητής στο Τμήμα Χημείας, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Διευθυντής του Τομέα ΙΙ του τμήματος Χημείας, Διευθυντής του εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων και Διευθυντής του ΠΜΣ “Χημεία Τροφίμων” από το 2020. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 160 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, έχει >3700 ετεροαναφορές, h-index 29 (SCOPUS) και αποτελεί μέλος της επιστημονικής επιτροπής σε περισσότερα από 10 διεθνούς φήμης επιστημονικά περιοδικά. Είναι μέλος της Royal Society of Chemistry και μέλος του Food Chemistry Division της Ευρωπαϊκής ένωσης EuCheMs. Είναι μέλος της European Commission TAIEX (Technical Assistance Information Exchange) με expert candidature number: EX2014D225678. Είναι εκπαιδευτής προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων και προσωπικού αρχών ελέγχου του ΕΦΕΤ, πιστοποιημένος αξιολογητής του ΕΣΥΔ και έχει συγγράψει 2 βιβλία (συν-συγγραφέας): Χημεία Τροφίμων, 2014 εκδόσεις Σταμούλη, Τρόφιμα: Έλεγχος ποιότητας, ασφάλεια και μικροβιολογία, 2017, εκδόσεις DaVinci και Χημεία Τροφίμων και Διατροφή, 2023, Εκδόσεις ΕΚΠΑ. Έχει συμμετοχή σε ευρεσιτεχνία του ΟΒΙ με αρ. 1008981 ενώ είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος σε προγράμματα της ΓΓΕΤ, ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Αττικής και σε 5 Ευρωπαϊκά Προγράμματα, ως συντονιστής σε 1 και ως μέλος σε 4. Τέλος είναι αξιολογητής Ευρωπαϊκών προγραμμάτων RISE, COST, PRIMA ενώ είναι αξιολογητής προγραμμάτων σχετικά με τρόφιμα σε εθνικά προγράμματα χωρών όπως η Γαλλία, Σλοβακία, Λετονία, Βέλγιο, Κροατία, Σερβία.