Παρουσίαση Π.Μ.Σ.

Παρουσίαση του Π.Μ.Σ.

 

Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής οργανώνει και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με ελληνικό τίτλο «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» και αγγλικό τίτλο «FOOD INNOVATION, QUALITY AND SAFETY», σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης με Αριθμ. 6886 (ΦΕΚ Τεύχος Β’ 3235/08.08.2018) εγκρίσεώς του και τις διατάξεις του ν. 4957/2022, όπως ισχύει.

 

  1. Αντικείμενο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.)

Αντικείμενο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» («FOOD INNOVATION, QUALITY AND SAFETY») είναι η παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, η προαγωγή της γνώσης, η ανάπτυξη της έρευνας στο επιστημονικό πεδίο της Επιστήμης των Τροφίμων προσβλέποντας στην ικανοποίηση των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και αναπτυξιακών αναγκών της χώρας. Γενικός σκοπός του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών είναι να εφοδιάσει τους/τις φοιτητές/τριες με εξειδικευμένες γνώσεις της Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και την εφαρμογή τους στην ανάπτυξη προϊόντων και διεργασιών για την παραγωγή υψηλής ποιότητας, ασφαλών τροφίμων. 

 

  1. Σκοπός του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.)

Σκοπός του Προγράμματος είναι να εκπαιδεύσει και να εξειδικεύσει επιστήμονες στο ευρύ και διεθνώς αναπτυσσόμενο πεδίο της Επιστήμης των Τροφίμων, προκειμένου να είναι σε θέση να διαχειριστούν θέματα που αφορούν στην Καινοτομία, την Ποιότητα και την Ασφάλεια των Τροφίμων, όπως και να προσφέρει υψηλού επιπέδου γνώσεις και να επιτρέψει στο/η φοιτητή/τρια να αποκτήσει ικανότητες στην ανάπτυξη και εφαρμογή επιστημονικών μεθόδων αξιολόγησης και ελέγχου της ποιότητας τροφίμων, διαχείρισης της ασφάλειας, όπως και έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων τροφίμων. Όραμα του Π.Μ.Σ. είναι να εξασφαλίσει στους/ις φοιτητές/τριες υψηλό επιστημονικό υπόβαθρο, γνώσεις και μεθοδολογία σκέψης που θα τους/τις καταστήσουν ικανούς/ές για συνεχή επιστημονική ανάπτυξη και πρόοδο.

Στη διάρκεια των σπουδών, ο/η φοιτητής/τρια αναμένεται να κατανοήσει εις βάθος θέματα επεξεργασίας, διεργασιών μηχανικής, συντήρησης και συσκευασίας τροφίμων, διαδικασιών ανάπτυξης νέων προϊόντων και παραγωγής όλου του φάσματος των τροφίμων, χημείας, ποιότητας και ανάλυσης τροφίμων, μικροβιολογίας και ασφάλειας τροφίμων, όπως και να αναπτύξει την κριτική του/της ικανότητα στην αντιμετώπιση προβλημάτων στη βιομηχανία τροφίμων, αλλά και δεξιότητες στην έρευνα και παραγωγή νέας γνώσης στην Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων. Οι κάτοχοι του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης θα διαθέτουν τις σύγχρονες και υψηλού επιπέδου γενικές και ειδικές επιστημονικές γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες ώστε αυτοδύναμα να συντονίζουν, να διευθύνουν και να οργανώνουν, τις διαδικασίες σύγχρονων επιχειρήσεων του κλάδου των τροφίμων, να σχεδιάζουν καινοτόμα τρόφιμα όπως και γενικώς να προάγουν τη σχετική έρευνα και τεχνογνωσία.

Η εκπαιδευτική διαδικασία περιλαμβάνει διαλέξεις, μελέτη της διεθνούς βιβλιογραφίας, σεμινάρια, ασκήσεις με πραγματικά δεδομένα, μελέτες περιπτώσεων, αναθέσεις εργασιών, εποπτευόμενη συμμετοχή σε ερευνητικές δραστηριότητες, εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας, κλπ. Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών έχει σχεδιασθεί ώστε να αναπτύσσεται μέσα από σύγχρονο και ολοκληρωμένο αναλυτικό περίγραμμα μαθημάτων και λοιπών δραστηριοτήτων εκπαίδευσης, αξιοποιώντας, συνθέτοντας και εξελίσσοντας τη διεθνή τεχνογνωσία και βασίζεται στα μαθησιακά αποτελέσματα.

 

  1. Μαθησιακά αποτελέσματα του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.)

Τα μαθησιακά αποτελέσματα τα οποία κατακτούν οι φοιτητές/τριες με την ολοκλήρωση του Π.Μ.Σ. είναι σαφώς καθορισμένα και παρατίθενται στη συνέχεια:

  • Η απόκτηση μια ευρείας κατανόησης της επιστήμης τροφίμων, και η σε βάθος γνώση των εξειδικευμένων πεδίων της χημείας, μικροβιολογίας, επεξεργασίας –συντήρησης και διασφάλισης ποιότητας των τροφίμων.
  • Η εκτίμηση και οι λεπτομέρειες των επιδράσεων των συστατικών, της δομής και σύνθεσης στη συνολική ποιότητα των νωπών και επεξεργασμένων τροφίμων.
  • Η ανάπτυξη ικανότητας να ταυτοποιούν και εκτιμούν αναλυτικά προβλήματα και προβλήματα επεξεργασίας, την εκλογή των καταλλήλων μεθόδων και την κριτική αξιολόγηση της σημασίας των πειραματικών δεδομένων ή δεδομένων βιομηχανικής παραγωγής.
  • Η ανάπτυξη ικανότητας εργασίας με πραγματικά προβλήματα και υπόδειξης λύσεων σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της ποιότητας και των παραγόντων που επηρεάζουν την ασφάλεια των τροφίμων.
  • Η διεξαγωγή υψηλού επιπέδου και καινοτόμου έρευνας επί της επιστήμης των τροφίμων, με έμφαση στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, όπως και στην παραγωγή και προαγωγή νέας γνώσης.

 

Το Πρόγραμμα στοχεύει επίσης:

  • Στη διαμόρφωση πλαισίου συνεργασίας με άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα.
  • Στην προσέλκυση φοιτητών/τριών και διδακτικού προσωπικού από άλλα ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης.
  • Στην προβολή του ερευνητικού έργου των φοιτητών/τριών σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια ή/και στη δημοσίευση σημαντικών ερευνητικών αποτελεσμάτων της μεταπτυχιακής διπλωματικής τους εργασίας σε επιστημονικά περιοδικά διεθνούς κύρους.
  • Στην ανάδειξη της Αριστείας, χορηγώντας βραβεία στους διακριθέντες φοιτητές.
  • Στη διαρκή στήριξη των αποφοίτων τόσο σε επιστημονικές όσο και σε επαγγελματικές αναζητήσεις τους.

 

  1. Προσόντα αποφοίτων του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.)

Με την επίτευξη των ανωτέρω μαθησιακών αποτελεσμάτων, οι απόφοιτοι του Π.Μ.Σ. θα αποκτήσουν:

  • ευρεία κατανόηση και σε βάθος γνώση εξειδικευμένων πεδίων της Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και των εφαρμογών τους (Μικροβιολογία Τροφίμων, Επεξεργασία -Συντήρηση – Συσκευασία Τροφίμων, Χημεία Τροφίμων, Ανάλυση Τροφίμων, Ποιοτική και Οργανοληπτική Αξιολόγηση Τροφίμων, Ασφάλεια Τροφίμων, Καινοτομία και Ανάπτυξη νέων προϊόντων Τροφίμων, κλπ.)
  • ικανότητα χρήσης της επιστημονικής βιβλιογραφίας και ανάπτυξης νέων επιστημονικών υποθέσεων
  • δεξιότητες σε σύγχρονες επιστημονικές τεχνικές και τεχνολογίες και ικανότητες ανάπτυξης πειραματικού σχεδιασμού σε επιστημονική μελέτη, παραγωγής δεδομένων και μετρήσεων και αξιολόγησης και αποτίμησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων
  • δεξιότητες γραπτής και προφορικής παρουσίασης επιστημονικών δεδομένων και ερευνητικών αποτελεσμάτων
  • ικανότητες εφαρμογής της επιστημονικής γνώσης στην έρευνα και καινοτομία, στην ανάπτυξη νέων προϊόντων τροφίμων και λειτουργικών τροφίμων, όπως και στη λήψη αποφάσεων σε θέματα ασφάλειας και διασφάλισης ποιότητας τροφίμων
  • ανάπτυξη κριτικών και ερευνητικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για διδακτορικές σπουδές, όπως και καλλιέργεια της ηθικής και της δεοντολογίας στην έρευνα
  • ικανότητες εφαρμογής της επιστημονικής γνώσης για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών ή / και για την προώθηση της έρευνας σε επίκαιρα επιστημονικά ζητήματα.

Τα εφόδια αυτά θα υποστηρίξουν τους αποφοίτους στην επαγγελματική τους αποκατάσταση στην Ελλάδα ή το εξωτερικό:

Α) στον τομέα της έρευνας (Ερευνητικά Ιδρύματα, Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, και ερευνητικά εργαστήρια του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα),

Β) στον τομέα της βιομηχανίας (εταιρείες επεξεργασίας και τυποποίησης τροφίμων, εταιρείες ανάπτυξης νέων προϊόντων τροφίμων, φαρμακευτικές εταιρείες, κ.ά),

Γ) στον τομέα της ανάλυσης/ επιθεώρησης και πιστοποίησης συστημάτων διαχείρισης τροφίμων (φορείς του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα),

Δ) στον τομέα συμβούλων σε επιχειρήσεις παροχής μελετητικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών στη βιομηχανία τροφίμων, αξιοποιώντας την υφιστάμενη τεχνογνωσία και τις σύγχρονες εξελίξεις στον κλάδο,

Ε) μέσω της συνέχισης των σπουδών τους για την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος.