Παρουσίαση του Π.Μ.Σ.
Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής οργανώνει και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με ελληνικό τίτλο «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» και αγγλικό τίτλο «FOOD INNOVATION, QUALITY AND SAFETY», σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης με Αριθμ. 6886 (ΦΕΚ Τεύχος Β’ 3235/08.08.2018) εγκρίσεώς του και τις διατάξεις του ν. 4957/2022, όπως ισχύει.
Αντικείμενο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» («FOOD INNOVATION, QUALITY AND SAFETY») είναι η παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, η προαγωγή της γνώσης, η ανάπτυξη της έρευνας στο επιστημονικό πεδίο της Επιστήμης των Τροφίμων προσβλέποντας στην ικανοποίηση των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και αναπτυξιακών αναγκών της χώρας. Γενικός σκοπός του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών είναι να εφοδιάσει τους/τις φοιτητές/τριες με εξειδικευμένες γνώσεις της Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και την εφαρμογή τους στην ανάπτυξη προϊόντων και διεργασιών για την παραγωγή υψηλής ποιότητας, ασφαλών τροφίμων.
Σκοπός του Προγράμματος είναι να εκπαιδεύσει και να εξειδικεύσει επιστήμονες στο ευρύ και διεθνώς αναπτυσσόμενο πεδίο της Επιστήμης των Τροφίμων, προκειμένου να είναι σε θέση να διαχειριστούν θέματα που αφορούν στην Καινοτομία, την Ποιότητα και την Ασφάλεια των Τροφίμων, όπως και να προσφέρει υψηλού επιπέδου γνώσεις και να επιτρέψει στο/η φοιτητή/τρια να αποκτήσει ικανότητες στην ανάπτυξη και εφαρμογή επιστημονικών μεθόδων αξιολόγησης και ελέγχου της ποιότητας τροφίμων, διαχείρισης της ασφάλειας, όπως και έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων τροφίμων. Όραμα του Π.Μ.Σ. είναι να εξασφαλίσει στους/ις φοιτητές/τριες υψηλό επιστημονικό υπόβαθρο, γνώσεις και μεθοδολογία σκέψης που θα τους/τις καταστήσουν ικανούς/ές για συνεχή επιστημονική ανάπτυξη και πρόοδο.
Στη διάρκεια των σπουδών, ο/η φοιτητής/τρια αναμένεται να κατανοήσει εις βάθος θέματα επεξεργασίας, διεργασιών μηχανικής, συντήρησης και συσκευασίας τροφίμων, διαδικασιών ανάπτυξης νέων προϊόντων και παραγωγής όλου του φάσματος των τροφίμων, χημείας, ποιότητας και ανάλυσης τροφίμων, μικροβιολογίας και ασφάλειας τροφίμων, όπως και να αναπτύξει την κριτική του/της ικανότητα στην αντιμετώπιση προβλημάτων στη βιομηχανία τροφίμων, αλλά και δεξιότητες στην έρευνα και παραγωγή νέας γνώσης στην Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων. Οι κάτοχοι του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης θα διαθέτουν τις σύγχρονες και υψηλού επιπέδου γενικές και ειδικές επιστημονικές γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες ώστε αυτοδύναμα να συντονίζουν, να διευθύνουν και να οργανώνουν, τις διαδικασίες σύγχρονων επιχειρήσεων του κλάδου των τροφίμων, να σχεδιάζουν καινοτόμα τρόφιμα όπως και γενικώς να προάγουν τη σχετική έρευνα και τεχνογνωσία.
Η εκπαιδευτική διαδικασία περιλαμβάνει διαλέξεις, μελέτη της διεθνούς βιβλιογραφίας, σεμινάρια, ασκήσεις με πραγματικά δεδομένα, μελέτες περιπτώσεων, αναθέσεις εργασιών, εποπτευόμενη συμμετοχή σε ερευνητικές δραστηριότητες, εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας, κλπ. Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών έχει σχεδιασθεί ώστε να αναπτύσσεται μέσα από σύγχρονο και ολοκληρωμένο αναλυτικό περίγραμμα μαθημάτων και λοιπών δραστηριοτήτων εκπαίδευσης, αξιοποιώντας, συνθέτοντας και εξελίσσοντας τη διεθνή τεχνογνωσία και βασίζεται στα μαθησιακά αποτελέσματα.
Τα μαθησιακά αποτελέσματα τα οποία κατακτούν οι φοιτητές/τριες με την ολοκλήρωση του Π.Μ.Σ. είναι σαφώς καθορισμένα και παρατίθενται στη συνέχεια:
Το Πρόγραμμα στοχεύει επίσης:
Με την επίτευξη των ανωτέρω μαθησιακών αποτελεσμάτων, οι απόφοιτοι του Π.Μ.Σ. θα αποκτήσουν:
Τα εφόδια αυτά θα υποστηρίξουν τους αποφοίτους στην επαγγελματική τους αποκατάσταση στην Ελλάδα ή το εξωτερικό:
Α) στον τομέα της έρευνας (Ερευνητικά Ιδρύματα, Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, και ερευνητικά εργαστήρια του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα),
Β) στον τομέα της βιομηχανίας (εταιρείες επεξεργασίας και τυποποίησης τροφίμων, εταιρείες ανάπτυξης νέων προϊόντων τροφίμων, φαρμακευτικές εταιρείες, κ.ά),
Γ) στον τομέα της ανάλυσης/ επιθεώρησης και πιστοποίησης συστημάτων διαχείρισης τροφίμων (φορείς του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα),
Δ) στον τομέα συμβούλων σε επιχειρήσεις παροχής μελετητικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών στη βιομηχανία τροφίμων, αξιοποιώντας την υφιστάμενη τεχνογνωσία και τις σύγχρονες εξελίξεις στον κλάδο,
Ε) μέσω της συνέχισης των σπουδών τους για την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος.