Επιστημονικές Συνεργασίες

Ερευνητική Δραστηριότητα του Π.Μ.Σ. «Καινοτομία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων»

Ερευνητικές κατευθύνσεις – δράσεις του Π.Μ.Σ.

 

Οι ερευνητικές κατευθύνσεις – δράσεις του Π.Μ.Σ. «Καινοτομία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων» σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με αυτές του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας αλλά και με αυτές των συνεργατών διδασκόντων από άλλους ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς ή επαγγελματικούς χώρους και εστιάζονται στα ακόλουθα πεδία στα οποία συμμετέχουν διδάσκοντες του Π.Μ.Σ. από το Τμήμα (μέλη ΔΕΠ), εξωτερικοί συνεργάτες και μεταπτυχιακοί φοιτητές.
Οι σημαντικότερες ερευνητικές κατευθύνσεις συνοψίζονται στη συνέχεια:
1. Παραλαβή, ποιοτικός και ποσοτικός προσδιορισμός βιοδραστικών συστατικών (υδατοδιαλυτών και λιποδιαλυτών) με χρωματογραφικές, φασματοσκοπικές και φασματομετρικές μεθόδους από υποστρώματα τροφίμων ή αποβλήτων βιομηχανιών τροφίμων φυτικής και ζωϊκής προέλευσης.
2. Εκτίμηση της αντιοξειδωτικής και αντιμικροβιακής δράσης εκχυλισμάτων ή/και απομονωμένων φυσικών βιοδραστικών συστατικών με in vitro και in silico μεθόδους. Εφαρμογή τους σε υποστρώματα τροφίμων (π.χ. κρεατοσκευάσματα, έλαια, φιλέτα ψαριών). Έλεγχος σταθερότητας και διατηρησιμότητας με πειράματα επιταχυνόμενης φθοράς.
3. Μελέτη διεργασιών τροφίμων (ακτινοβόληση, ωσμωτική αφυδάτωση, ξήρανση) και των επιδράσεων αυτών στη διατηρησιμότητα και σταθερότητά τους, στην ασφάλειά τους, στα λειτουργικά συστατικά τους και στις οργανοληπτικές τους ιδιότητες.
4. Ανίχνευση (δυνητικά) επιβλαβών συστατικών τροφίμων και ποτών (αλλεργιογόνα, μυκοτοξίνες, γενετικά τροποποιημένα).
5. Διάκριση φυτικών/ζωικών τροφίμων με βάση την ποικιλία ή το γένος, τη γεωγραφική προέλευση και άλλους παράγοντες σχετικούς με την ποιότητα του τροφίμου και την αυθεντικότητά του.
6. Βελτιστοποίηση συνθηκών ζυμώσεων από μικροβιακά στελέχη που δρουν ανταγωνιστικά σε παθογόνους μικροοργανισμούς και συμβάλλουν στη βελτίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών.
7. Μελέτη της επίδρασης διατροφικών και βιοδραστικών συστατικών στον εντερικό μικροβιόκοσμο. Εύρεση βιοδεικτών και συσχέτιση καταστάσεων συμβίωσης /δυσβίωσης.
8. Μελέτη μεταβολικού προφίλ βιολογικών υποστρωμάτων και συσχέτιση με διατροφικούς παράγοντες.
9. Ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας. Σχεδιασμός διεργασιών για την παραγωγή ασφαλών τροφίμων.
10. Μελέτη των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των τροφίμων (χρώμα και υφή)
11. Χρήση της ανάλυσης εικόνας για τη μελέτη της ποιότητας και διατηρησιμότητας τροφίμων
12. Εφαρμογή της στατιστικής ανάλυσης για την ανάπτυξη μοντέλων για την ταξινόμηση και τον έλεγχο/πρόβλεψη της διατροφικής αξίας, της διατηρησιμότητας, και της ποιότητας προϊόντων τροφίμων.

Σύνδεση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας (Μ.Δ.Ε.) και έρευνας
Η εκπόνηση της Μ.Δ.Ε. αποτελεί σημαντική δημιουργική πρόκληση για τον μεταπτυχιακό/ή φοιτητή/τρια, προσφέροντάς του/της την ευκαιρία να διερευνήσει σε βάθος ένα επιστημονικό θέμα με συστηματικότητα και ακαδημαϊκότητα, εφαρμόζοντας και αξιοποιώντας τις γνώσεις που απόκτησε τα προηγούμενα εξάμηνα σπουδών. Επίσης δίνει τη δυνατότητα στον/ην μεταπτυχιακό/ή φοιτητή/τρια να εφαρμόσει επιστημονικές μεθόδους, να διερευνήσει εκτενώς την επιστημονική βιβλιογραφία, να προβεί σε αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, να προάγει την ελεύθερη, δημιουργική και επαγωγική του/της σκέψη, να συγγράψει και να παρουσιάσει ένα άρτιο επιστημονικό κείμενο και να αναπτύξει συνεργασία με τους διδάσκοντες του Π.Μ.Σ. και τους επιστημονικούς συνεργάτες του Τμήματος.
Η Μ.Δ.Ε. μπορεί να δομείται από θεωρητικό και πειραματικό μέρος αποτελώντας μία πρωτότυπη ερευνητική εργασία που στοχεύει στην διερεύνηση μιας επιστημονικής υπόθεσης ή να είναι μία εργασία ανασκόπησης της διεθνούς βιβλιογραφίας ή να είναι μία εργασία επεξεργασίας και μετά – ανάλυσης πειραματικών αποτελεσμάτων της διεθνούς βιβλιογραφίας. Τα πεδία ερευνητικού ενδιαφέροντος της Μ.Δ.Ε. μπορεί να εστιάζουν σε θέματα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, με έμφαση σε θέματα Καινοτομίας, Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Προϊόντων Τροφίμων, Ανάλυσης και Ποιότητας Τροφίμων, Ασφάλειας Τροφίμων, κλπ.
Ερευνητικές συνεργασίες με άλλους φορείς
Το Π.Μ.Σ. μέσω των διδασκόντων του αναπτύσσει συνεργασίες με άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα, με ερευνητικά κέντρα και τη βιομηχανία, ή άλλους φορείς σχετικούς με την Επιστήμη Τροφίμων.
Σημαντικές συνεργασίες συνοψίζονται στη συνέχεια:
1. Άντληση ερευνητικών θεμάτων για διπλωματικές εργασίες από τις επιχειρήσεις τροφίμων.
2. Εκτέλεση μέρους των διπλωματικών εργασιών σε άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα, ή ερευνητικά κέντρα, με την καθοδήγηση μελών ΔΕΠ ή ερευνητών τους, οι οποίοι είναι εξωτερικοί διδασκόντες του Π.Μ.Σ.
3. Άντληση ερευνητικών θεμάτων για διπλωματικές εργασίες από κοινά ερευνητικά έργα του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων με άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα, ή ερευνητικά κέντρα.

Συνεργαζόμενα ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα και ιδιωτικοί φορείς
Μέσω των διδασκόντων του Π.Μ.Σ υπάρχει συνεργασία με τα παρακάτω ακαδημαϊκά τμήματα, ερευνητικά κέντρα και ιδιωτικούς φορείς:

1. Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου,
2. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας,
3. Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίιας, του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος,
4. Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «Δήμητρα» (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ)
5. Εταιρία The Mart (Mart Cash & Carry S.A.)